''OYUN'' çocuğun en önemli işidir
- Funda Mücaviroğlu
- 6 Şub 2019
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Şub 2019
Kreşler, Anaokulları çocuğun gelişiminde etkilidir. Çocuk burada kendi yaşıtında arkadaşlar, eğlenceli etkinlikler, enerjisini boşaltabileceği aktiviteler sayesinde sosyalleşir, kendini ifade etmeyi, kuralları, paylaşmayı, sorumluluk almayı, sorumluklarını yerine getirmeyi öğrenir. Öz bakım becerileri, dil gelişimi, bedensel ve zihinsel gelişimi, duygusal gelişimi hızlı bir şekilde gelişir. Bütün bu gelişimi destekleyen en önemli şey çocuk için ‘’Oyun’’dur. Çünkü bu yaş grupları her şeyi oyunla öğrenir.

Günümüzde annelerin çocuklarının gelişimi ve eğitimi söz konusu olduğunda beklentileri çok yüksek… Ancak kreşler ve anaokulları grup eğitimini verirken, çocukların bireysel gelişimlerini de göz önünde bulundururlar. Çünkü her çocuğun gelişimi farklılık gösterir. Her çocuk farklı aile yapısında, farklı kurallar, farklı aile tutumlarıyla hayata hazırlanır. Böyle olunca gelişimlerini de elbette farklı süreçlerde tamamlarlar.
Bazen velilerimden şu cümleleri duyarım. ‘’Hafta sonu zor geçiyor çocuğum enerjisini okulda boşaltmıyor mu?’’ Çocuklar evde ve okulda farklıdır. Okul çocuğun sosyal hayatıdır ve o hayatın içinde kurallara dikkat eder tıpkı yetişkinlerin sosyal hayatında dikkatli olması gibi… Ev ise çocuğun özgürce hareket ettiği ona ait kendi alanıdır. Nasıl ki, yetişkinler evlerinde koltuğa uzanarak tv. İzliyorlarsa ya da daha rahat kıyafetlerle dolaşıyorlarsa, çocuklarda evlerinde aynı özgürlüğü hisseder. Annesi ve babasıyla birlikte olmanın keyfini duymak ister ve bu nedenle bazen aileler zorlanabilir. Çocuk sizinle oyun oynamak ister. Bazen günlük hayatını, yaşadığı bir olayı size oyunla anlatır ya da siz çocuğunuza ondan isteklerinizi oyunla mesaj olarak verebilirsiniz. Çocuğunuzla kuracağınız ilişkinin temeli ‘’Oyun’’olursa, evde işlerin yoluna girdiğini ve zorlanmadığınızı fark edeceksiniz.
‘’OYUN çocuğun en önemli işidir.’’
Ne kadar üretici, hayal gücü ne kadar geniş, ne kadar kendine yeten bir çocuk olursa olsun, her çocuk bazen sıkılır ve huysuzlanır. Oyun, okul öncesi çocuğun en aktif öğrenme mekanizmasıdır. Aynı zamanda eğitimcilerin çok önem verdiği ‘’deneme-yanılma’’ aktivitesini de sağladığı için çocuğun kendi yeteneklerini keşfetmesine öncülük eder.
Çocuk yetiştirmek annelerin birinci görevidir. Çocuk eğitimi ev işlerinden önce gelmelidir. Anneler günün belli zamanlarını çocuklarına ayırmalı onlarla beraber olmalıdır. Çocuğunuza kolay ve eğlenceli, günlük aktiviteler sağlayarak, beraberliğinizi daha faydalı ve öğretici hale getirebilirsiniz. Bunu yaparken onun anlayabileceği basit bir dil kullanmaya özen göstermelisiniz.
Aktivitelerin nasıl yapılacağını siz anlatın ama siz yapmayın.
Oyunda aktif rol çocukta olmalı, siz takıldığı ve yardım istediği an devreye girmelisiniz.
Oyunu başarı ile yürüttüğü zaman iltifat ederek kendisine olan güvenini artırın.
Yapamadığı zaman, ‘’ şimdi tekrar deneyelim’’ diyerek onu cesaretlendirin.
Sakın aceleci olmayın. Çocuk, tepesine denetleyici gibi dikilen, acele eden bir oyun arkadaşı istemez.
Bu aktivitelerle hem çocuğunuza el becerileri kazandırıp ve öğrenme yeteneklerini geliştirip hem de ona mutlu çocukluk hatıraları kazandırmış olursunuz.
Anne ve çocuğun birlikte yapabileceği ev içi aktivite örnekleri:
PARMAK KUKLALAR
*Keçeli kalemler
*Küçük bez parçaları
*Makas
Keçeli kalemleri kullanarak çocuğunuzun parmaklarına küçük yüzler çizin.
Kumaş parçalarını küçük daireler şeklinde kesin, ortalarını delip parmaklarına geçirin. Sizde parmaklarınıza aynı şeyleri yaparak karşılıklı konuşturun.
BALIKLARDAN MESAJ VAR
*Karton kağıt
*Makas, kalem
*Küçük bir kavanoz
Karton kağıtları balık şeklinde kesin, her balığın üstüne farklı mesajlar yazın. ‘’Kırmızı renkte bir şey göster, ona kadar say, üç defa ellerini çırp’’ vb. gibi. Sonra kavanoza doldurun ve çocuğunuza eliyle balık tutmasını söyleyin. Tuttuğu her balığın üzerindeki mesajı okuyun, o da yerine getirsin.
BULUTLAR NEYE BENZİYOR?
*Gerekli malzeme yok.
Çocuğunuzla çimenlerin üzerine sırtüstü uzanıp gökyüzündeki bulutların şekilleri hakkında yorum yapabilirsiniz. ‘’şu bulut neye benziyor?’’diye sorun. Çok ilginç cevaplar alabilirsiniz. Eğer psikoloji konusunda bilginiz varsa, verdiği cevapları projektif test tekniğine göre değerlendirebilir, çocuğunuzun korkularını ve endişelerini açığa çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda bulutların nasıl oluştuğu hakkında onu bilgilendirin.
Funda MÜCAVİROĞLU
Çocuk Gelişimi
Kaynak; Ali Çankırılı, Benimle Oynar mısın Anne
Comments